• nl
Salade

Chipmunk Nieuws #1

We zijn allemaal op zoek naar dat ene wondermiddel om af te vallen en ons fitter te voelen. Dus zijn we gevoelig voor nieuwe trends op het gebied van voeding en beweging om maar gezond te worden en te blijven.
Eén van die trends is het koolhydraatarm dieet: je eet zo weinig mogelijk koolhydraten in je maaltijden en vervangt deze door vetten en eiwitten. Maar is het wel veilig om zo’n dieet te starten, en heeft het effect op het ontwikkelen van Diabetes type 2?

Een onderzoeker van de Universiteit in Maastricht heeft wetenschappelijk bewijs bij elkaar gezocht en een artikel over zijn bevindingen gepubliceerd. Samengevat komt hij tot de volgende conclusies:

  • Elk dieet waarbij je minder eet, leidt tot gewichtsreductie en kan je gezondheid verbeteren.
  • Studies die de korte-termijn-effecten van koolhydraatarme diëten onderzoeken laten zowel positieve als negative resultaten zien.
  • Diëten die leiden tot extreme vetverbranding zijn moeilijk vol te houden; een dieet waarbij je 100-150 gram koolhydraten per dag nuttigt, lijkt beter te werken.
  • Er is niet voldoende bewijs voor de lange-termijn-effecten van een koolhydraatarm dieet voor wat betreft effectiviteit, veiligheid en gezondheid.
  • Veranderingen in leefstijl bij mensen met een hoog risico voor Diabetes type 2 in combinatie met een dieet met een normale hoeveelheid koolhydraten blijkt effectief en ongevaarlijk.

Moraal van het verhaal: begin niet te snel met de een of andere voedingstrend, maar vraag altijd je behandelend arts voor advies.

Bron: ncbi.nlm.nih.gov

Vragen, opmerkingen?

[ninja_form id=1]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Chipmunk Health®

Contact
Privacy
Algemene voorwaarden
Over ons

  • nl