• nl
Glucosemeter en suikerpot

Chipmunk Nieuws #6

Waarom normdata alleen niet voldoende zijn

Heb je Diabetes? Zorg dan dat je in ieder geval een waarde tussen de 4 en 7 hebt bij het prikken! We zijn gewend om bij het monitoren van Diabetes vooral te focussen op het vergelijken van onze data met normdata, zoals de bloedglucosewaarde. Toch blijkt er een aanvullende manier te zijn voor mensen om hun ziekte goed te kunnen managen.

Een recent gepubliceerde studie laat zien dat het vergelijken met andere personen een grote meerwaarde kan hebben op de motivatie en het gedrag. Als je je zelf vergelijkt met iemand die het beter doet, leidt dit tot motivatie om het ook zo goed te doen. Als je je vergelijkt met personen die het slechter doen, dan ben je juist gemotiveerd om te voorkomen dat je ook verslechtert.

Onderzoekers uit de Verenigde Staten hebben een groep patiënten met Diabetes Type II geïnterviewd om te weten te komen wat zij vinden van het verkrijgen van dit soort informatie van hun hulpverleners. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten het erg zinvol vinden om informatie te krijgen over hoe zij ervoor staan ten opzichte van andere patiënten. Het is een persoonlijkere benadering dan puur het vergelijken met een getalletje en maakt de informatie voor de gebruiker relevanter. Vooral informatie van vergelijkbare personen (zelfde leeftijdsgroep, geslacht, medicatiegebruik en lichaamstype) werd gewaardeerd.

De onderzoekers concluderen dat de combinatie van het vergelijken van metingen met standaard getallen én met andere personen de beste methode is om patiënten actief hun ziekte te laten managen. Ze zijn meer gemotiveerd en zoeken actiever naar informatie, wat het ziekteverloop ten goede komt. Deze aanpak is nu beter mogelijk dan ooit door de opkomst van mobiele zorgplatforms zoals Chipmunk.

We zijn benieuwd naar jullie mening. Vergelijken jullie nu al eigen meetuitkomsten met anderen, of zijn jullie geïnteresseerd om dit te doen? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

Vragen, opmerkingen?

[ninja_form id=1]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Chipmunk Health®

Contact
Privacy
Algemene voorwaarden
Over ons

  • nl