• nl
slapende man

Chipmunk Nieuws #7

De invloed van een goede nachtrust op bloeddruk

We weten al lang dat slaap belangrijk is voor onze gezondheid. Als we langere tijd slecht slapen, kan dat allerlei klachten tot gevolg hebben. Slaapapneu is een bekende risicofactor voor verhoogde bloeddruk en het behandelen hiervan kan leiden tot een lichte daling van de bloeddruk. Wat veel mensen echter niet weten, is dat chronische slapeloosheid ook een risicofactor is voor verhoogde bloeddruk.

Slaapproblemen hebben betrekking op moeilijk inslapen, doorslapen, vroeg wakker worden of niet uitgerust wakker worden. Onderzoekers uit de Verenigde Staten hebben de belangrijkste wetenschappelijke studies van de afgelopen twee jaar onder de loep genomen om te kijken wat nu de samenhang precies is tussen slaapproblemen en verhoogde bloeddruk. Ze hebben hun resultaten recentelijk in een vooraanstaand medisch tijdschrift gepubliceerd.

Uit hun onderzoek blijkt dat mensen met chronische slaapproblemen 15 tot 41% meer kans hebben op chronisch verhoogde bloeddruk. Mensen die een combinatie van slaapproblemen en minder dan 6 uur slaap gemiddeld per nacht hebben, hebben de grootste kans op chronisch verhoogde bloeddruk. Omdat zo veel recente studies deze samenhang laten zien, adviseren de onderzoekers om de slaapkwaliteit en slaapduur te evalueren en indien nodig te behandelen bij mensen met chronisch verhoogde bloeddruk.

Dus: kwaliteit en duur van slaap zijn belangrijk. Heb je last van slapeloosheid? Overleg dan met je arts wat je eraan kunt doen. Met een Chipmunk kun je dan het effect op je bloeddruk volgen.
Meer weten? Kijk op onze website of reageer via onderstaande knop.

Bron: ncbi.nlm.nih.gov

Vragen, opmerkingen?

[ninja_form id=1]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Chipmunk Health®

Contact
Privacy
Algemene voorwaarden
Over ons

  • nl