• nl
bloeddrukmeting

Chipmunk Nieuws #5

Dit is wat we kunnen leren van meer dan een miljoen metingen wereldwijd

Hoge bloeddruk is één van de belangrijkste voorspellers voor allerlei ziektes. Om het belang van het regelmatig meten van bloeddruk duidelijk te maken, hebben medici wereldwijd in 2017 de maand mei uitgeroepen tot maand van de bloeddruk. Uiteindelijk is dit de grootste studie ooit geworden waarin een risicofactor voor hart- en vaatziekten is onderzocht. De resultaten zijn in mei 2018 gepubliceerd in een vooraanstaand medisch vakblad.

80 Landen deden mee en meer dan 1,2 miljoen volwassenen kregen hun bloeddruk gemeten. Het bleek een goed idee om een project van deze omvang te organiseren want wat bleek: in totaal had meer dan éénderde van alle personen een verhoogde bloeddruk (bovendruk boven 140, onderdruk boven 90, of beide). 17% van de personen zonder medicatie had verhoogde bloeddruk en 46% van de personen met medicatie had de bloeddruk onvoldoende onder controle Verhoogde bloeddruk bleek vooral samen te hangen met diabetes, hart- en vaatziekten, roken en het nuttigen van alcohol (maar dat wisten we al).

Boodschap van dit alles is dat het regelmatig meten van de bloeddruk, ook als je niet ziek bent, belangrijk is om toekomstige ziektes te voorkomen. Maar zelfs als je al medicatie krijgt, blijkt dat de bloeddruk toch niet altijd onder controle is. Daarom vinden we bij Chipmunk het regelmatig controleren via thuismonitoren zo belangrijk. Dus stroop de mouwen op en begin met meten!

Bron: ncbi.nlm.nih.gov

Vragen, opmerkingen?

[ninja_form id=1]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Chipmunk Health®

Contact
Privacy
Algemene voorwaarden
Over ons

  • nl