• nl
Mensen in een park

Patiënten met Diabetes Type II hebben een 2 tot 4 maal zo hoog risico op het krijgen van hart- en vaatziekten dan gezonde mensen. Tenminste, dat is wat we overal lezen. Zweedse onderzoekers hebben echter aangetoond dat de waarheid complexer is dan deze uitspraak en hoop biedt voor de enorme groep patiënten met Diabetes Type II.

De onderzoekers hebben data van meer dan 400.000 patiënten uit Zweden vergeleken met meer dan 1.3 miljoen gezonde personen. Uit hun analyse blijkt dat patiënten die bepaalde meetwaardes binnen de normgrenzen kunnen krijgen en houden, vrijwel geen verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten, zoals beroerte en hartinfarct. Het lijkt er zelfs op dat indien 5 belangrijke risicofactoren binnen de normale grenzen zijn, een diabetespatiënt in principe helemaal geen hoger risico heeft op deze ziektes dan zijn gezonde medemens.

Om welke risicofactoren gaat het hier dan? De belangrijkste zijn een tekort aan lichaamsbeweging, roken, een te hoge gemiddelde glucoseconcentratie in het bloed (over 3 maanden gemeten), verhoogde systolische bloeddruk, en verhoogd LDL cholesterol. Indien de laatste drie factoren lager zijn dan de normwaardes, blijkt het risico op hart- en vaatziektes zelfs kleiner te zijn dan bij gezonde personen.

Deze studie maakt gebruik van data van enorm veel proefpersonen en is gepubliceerd in één van de bekendste medische vakbladen ter wereld. We mogen daarom veel waarde hechten aan de boodschap: monitor je gezondheid en verander je leefstijl zodat je binnen of zelfs beneden de grenswaarden komt. Bespreek ook met je arts op welke manier verhoogde waardes nog kunnen worden verbeterd, zoals met medicatie. Verbeter je gezondheid, verlaag je risico!

bron: New England Journal of Medicine. 2018 Aug 16;379(7):633-644

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Chipmunk Health®

Contact
Privacy
Algemene voorwaarden
Over ons

  • nl