Bloeddrukmeter

Meer dan ooit willen we goed op onze gezondheid letten. Maar juist nu is het moeilijk om daarvoor bij je huisarts aan te kloppen. Wil je zelf meer zicht hebben op je gezondheid? Dan is je bloeddruk een hele goede indicator. Maar met een bloeddrukmeter alleen, ben je er nog niet: want wat is een gezonde bloeddruk? En is het erg als die een keer hoger of lager is? Je arts kan je vertellen wat voor jou een gezonde bloeddruk is. Wij weten alles van het meten van je bloeddruk: hoe je dat goed doet en hoe je de meetwaarden moet interpreteren. We geven 4 tips.

Tip 1 | Een bloeddrukmeter is niet supernauwkeurig

Één meting zegt heel weinig. De uitkomst kan je zelfs op het verkeerde spoor brengen. Dat komt doordat iedere bloeddrukmeter een bepaalde onnauwkeurigheid heeft. Een onnauwkeurigheid van + of – 3 mmHg is normaal voor de meeste apparaten. Stel, dat je echte bloeddruk 120 mmHg is, dan kan het voorkomen dat het apparaat 117 aangeeft, of 123. Dus dezelfde bloeddruk kan een verschil van 6 mmHg weergeven.

Tip 2 | Je bloeddruk schommelt 

Niet alleen de bloeddrukmeter geeft afwijkende waarden aan, ook je bloeddruk zelf is niet constant. Die is bijvoorbeeld afhankelijk van het tijdstip waarop je meet, of je inspanningen hebt gedaan, zoals sport of huishoudelijk werk en of je stress hebt. Geeft je bloeddruk een hoge waarde aan, maar heb je net trapgelopen? Dan zegt dat op zichzelf niets over je gezondheid. 

 “Als je een tijd lang iedere dag meet, op hetzelfde tijdstip, dan zie je de melodie van de bloeddruk” 

Tip 3 | Do like Chipmunkers do: meet zo vaak mogelijk

De onnauwkeurigheid van je bloeddrukmeter en je schommelende bloeddruk, maken het vrijwel onmogelijk om een conclusie te trekken na één keer meten, of zelfs na 2 of 3 metingen achter elkaar. Om écht iets te kunnen zeggen over je bloeddruk en om zeker te weten of medicatie nodig is, kun je maar 1 ding doen: heel vaak meten. Zodat je de metingen na een tijdje met elkaar kunt vergelijken. Het is net als met muziek: een melodie herken je ook pas na enkele noten, soms moet je zelfs een hele tijd naar muziek luisteren voordat je het herkent. Met bloeddruk is het net zo. Als je een tijd lang iedere dag meet, op hetzelfde tijdstip, dan zie je de melodie van de bloeddruk. Je ziet of hij stabiel is, of extreem op en neer gaat. Of hij in de loop van de dagen of weken langzaam verhoogt, of juist verlaagt. 

Tip 4 | Zo krijg je de meest betrouwbare bloeddrukmeting

Bij Chipmunk Health vinden we het belangrijk dat we betrouwbare meetgegevens verzamelen om de gezondheid van onze deelnemers goed te kunnen monitoren. Zodat we niet onnodig alarmeren, maar wel in een vroeg stadium aan de bel kunnen trekken als er echt iets aan de hand is. Eén manier waarop we dat doen, is door het maken van duidelijke meetinstructies. Wil je ook weten hoe je de meest betrouwbare meting uitvoert: bekijk de Chipmunk Health instructievideo’s.